10.12.06

Käpykranssit



Olen ihastellut jo monta vuotta taidokkaasti tehtyjä kransseja ja kukka-asetelmia. En vain ole saanut aikaiseksi mennä joillekin kursseille, että olisin oppinut niitä tekemään. Ostin tänä syksynä valmiin pajusta kieputetun kranssin kehikon. Yritin keksiä, mitä siihen laittaisin, kun yhtäkkiä näytti siltä, että maasta ei löytynyt mitään sopivia aineksia. Sattumalta äidillä oli kassillinen käpyjä jostain vuosien takaa. Välineet, joita minulla oli ennestään kotona, oli rautalankaa ja sakset, joilla lankaa voi leikata.

Pienemmän käpykranssin tein näin:
Tarvikkeina oli valmis pajukranssin pohja, rautalankaa ja rautalankasakset sekä reilusti käpyjä. Niitä kuluu enemmän kuin uskoinkaan. (Lisäksi kanelitankoja) Sidoin rautalangalla männynkäpyjä ketjuiksi, jotka kiinnitin kranssin kehikkoon. Kuusenkäpyjä oli mausteeksi kolmeen raitaan pienemmässä kranssissa. Käpyketjut laitoin vieri viereen niin tiiviisti kuin mahdollista.

Isommassa käpykranssissa pohjaksi kävin keräämässä risuja, jotka kieputin kranssiksi. Sidoin varmistukseksi rautalankaa koko kehikon ympäri. Käpyjä lisäsin samalla tavalla ketjuissa kuten pienempäänkin kranssiin. Lisäksi kranssissa on muutama tammenterho ja suolataikinasta tehdyt marjat.
Tähän jättiläiskranssiin hupenivat käpyvarastot hurjaa vauhtia. Osan kävyistä sain naapurilta ja osan keräsin. Silloin kun käpyjä tarvitsee, niitä ei yhtäkkiä löydykään mistään. Kaikki oli haravoitu tai oravat olivat heitelleet pelkät rangat maahan. Jatkossa aion olla ihailemani fiksu kranssin tekijä, ja varastoida pitkin vuotta kranssiaineksia siisteihin laatikoihin. Kävyt kannattaa varastoida ilmavasti ja varmistaa, että ne ovat täysin kuivia, jos ne laittaa laatikkoon, sillä ne
homehtuvat helposti.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tosi nättejä töitä ja upeita kuvia. Lukeminen on hauskaa ja mielenkiintoista. Kiitos näistä sivuista !

Anonyymi kirjoitti...

Onpa tosi ihanat kranssit. Minäkin tahtoisin opetella tekemään, tai lähinnä ottaa itseäni niskasta kiinni ja aloittaa =)

Suolaaja kirjoitti...

Kiitos kommenteista! Minulla kesti noin kymmenen vuotta, että sain aikaiseksi aloittaa :) Ajattelin aina, että pitäisi mennä kursseille, ennen kuin voi aloittaa. Nyt en enää välitä meneekö asiat oikeaoppisesti, kuten ehkä näistä väsäyksistä huomaa :)