26.2.07

Näin sitä lankaa kuvataan

Tässä opitaan, kuinka lankoja kuvataan. Kamera on mallia Super Deluxe.

Tähän kukkahuiviin ostin lisää lankaa. Kuvaajallani on tapana repiä vyötteet heti kassin kädestä laskettuani.


Persikkamalibua kesän rientoihin. Tämä oli poistotarjous, euron kerä. Eilen todellakin unelmoin jostain persikanvärisestä kesäksi. Tästä voisi virkata hatun ja laukun...

25.2.07

Viherhattu ja kaksi pipoa

Innostuin virkkaamaan muutamia hattuja. Tässä kolme viimeisteltyä. Kukat vielä puuttuu vihreästä ja alimmasta, kirjavasta piposta. Isä ei ehkä halua virkattua kukkaa pipoonsa.

Tämä vihreä hattu on Cool Flammea. Käytin kympin koukkua. Halusin vähän lieriä tähän, enemmänkin voisi olla, mutta sitten loppui lanka, enkä jaksanut lähteä ostamaan sitä lisää, joten saa kelvata näin. Hattu näyttää päässä oikein hauskalta, en vain löytänyt mallia, joka olisi suostunut kuvattavaksi :)


Isälle virkkasin tällaisen "asiallisen" ei niin troopiikkisävyisen pipon. Lankana on tummanvihreää Floricaa ja tummanruskeaa Nallea yhdessä. Koukku oli kokoa 4,5. Tähän meni kaksi iltaa. Mielestäni lankayhdistelmä toimii hyvin, kivat värit ja helppo virkata.

Tämä hippipipo on Inkaa, joka on ihanan paksu lanka. Pipon virkkausennätykseni meni rikki: 45 min! Väreistä saa olla mitä mieltä haluaa:) Tästä samasta langasta on tekeillä haarukkavirkkauksena jonkinlainen hartiahuivi. Haarukoimalla saisi aikaan ihania torkkupeittojakin.

22.2.07

Ensimmäinen haarukkavirkkaus




Kokeilin haarukkavirkkausta, se oli kivaa ja nopeaa. Käytin tässä harjoituskaulaliinassa tavallisia sukkalankoja. Violettiin reunaan kokeilin ketjusilmukoita, mutta purin sen jo osittain pois. Kaistaleet liitin koukkimalla hapsujen päät vuorotellen. Hapsujen päitä yhdistelemällä saa kauniita kuvioita ja kaaria. Hapsut ovat minusta kivoja noin, ilman huolittelua. Haarukkavirkkaukseen (haarukkapitsi, hairpin lace) löytyy hyviä ohjeita googlettamalla.

Tässä on pitsihaarukka, jonka ostin Vihreä Vyyhdistä. Näitä saa varmaan muualtakin. Tämä on tällainen perus itäsaksa-malli, amerikkalaisilla on pähkinäpuiset... Haarukkavirkkaus on nopeaa, ja siinä voi käyttää kaikenpaksuisia lankoja.

Korvapuustit


Ihmisen pitää välillä syödä, pelkillä väreillä ei elä! Taikinasta tuli hyvä, koska en laittanut kuin yhden pussin kuivahiivaa, (ohjeissa käsketään laittaa kaksi pussia puolen litran pullataikinaan.) Toisinaan teen pullat veteen. Ei uskoisi, että tulee ihan yhtä hyviä pullia kuin maidostakin. Näissä korvapuusteissa on välissä sokeria ja kanelia ja margariinia. Kanelin tuoksuun en varmaan kyllästy ikinä. Nämä ovat siis oikeita syötäviä, ei koristeita :)


20.2.07

Vapaavirkkausta Tropiikkitäkkiin


Tällaiseen lähdin mukaan. Ei varmaankaan tarvitse selittää mitä tein viimeyönä...



18.2.07

Värikkäät lapaset


Ensimmäiset virkkaamani lapaset vähän vielä kesken... Muutaman sentin raita samalla värillä, ja sitten on pakko vaihtaa. Tässä työssä kivointa on päättelemättömät langat ja niiden hypistely. Olisin voinut jättää langat tarkoituksella vielä pidemmiksi, jotta ne olisi voinut jättää roikkumaan tupsuksi ranteeseen, tms. Voinhan tietysti ottaa lankaa jokaisesta kerästä, ja tehdä tupsut jälkikäteenkin. Kas kun en aikaisemmin hoksannut. Näissä lapasissa kävi niin, että aloitin petroolinvärillä, siitä piti tulla ranne, kunnes huomasin, että ranne olikin liian kapea. Käänsin työn niin, että ranteesta tulikin kärki, joten lapanen istuu käteen nyt mainiosti. Kärjet pitää vielä purkaa jonkun matkaa, sillä kavennus ei oikein onnistunut. Virkkasin molempia lapasia yhtä aikaa, jotta saisin ne joskus valmiiksi, ja raidatkin saa helposti samankokoisiksi. Ohje on omasta päästä (ja sen huomaa). Katsotaan milloin saan valmiin kuvan näistä tänne.
Peukalon tekemisen keksin mielestäni suorastaan nerokkaasti:) Peukalon kohtaan jätetään sopivan kokoinen väli, jonka päälle virkataan ketjusilmukoista hiirenhäntää. Sitten yhdistetään häntä takaisin sopivaan kohtaan ja jatketaan kiinteillä silmukoilla normaalisti. Syntyy peukalon aukko, jonka reunasilmukat virkataan lopuksi peukaloksi.
Tässä vielä linkki ensi tiistain virkkaustapahtumaan, jonne olisi tarkoitus mennä opettelemaan haarukkapitsin virkkaamista. Tapahtuma on ilmainen!

Cool Flamme-hurahdus


Viimeyönä en malttanut millään lopettaa virkkaamista. Kuvassa on vihreää ja oranssia ihanan hehkuvaa monisävyistä, sekä tummanpunaista tasaväristä Cool Flammea. Vihreästä virkkasin hatun, joka on vähän vielä kesken, lieristä on tarkoitus tulla leveämpi. Lanka loppui kesken. Vihreästä on myös kaulaliina joka näyttää köynnökseltä, lisäsin siihen lehden ja kukan. Oranssista virkkasin myös yksinkertaisempia kukkia, ohje on Dropsin. Tarkoitus on tehdä kukista huivi. Tummanpunaisesta virkkasin baskerin, tarkoitus oli tehdä pipo, mutta en huomannut lopettaa lisäysten tekemistä ajoissa. No, baskeri näyttää päässä kivalta.
Hauskinta tässä langassa on sen käsitteleminen, langanjuoksutus sormien välissä tuntuu mukavalle, koska lanka on välillä paksua ja huopamaista, ja välillä taas ohutta. Neulepinnasta tulee mielenkiintoisen näköistä. Tähän lankaan ei kyllästy samalla tavalla kuin tasapaksuun yksiväriseen lankaan. En välttämättä yleensä välitä kovin monivärisistä langoista, mutta tästä langasta pidän kovasti. Priimassa on neulottu malliksi oranssi pusero, joka on ihanan ilmavan tuntuinen, vaikka lanka on niin paksua. Omissa virkkauksissani käytin koukkua nro.10.

Virkattu kukkaro


Virkkasin mustasta villalangasta pienen pussin, ompelin 12 cm vetoketjun ja loppusilasin virkatulla pyörylällä, ompelin sen tavallisilla pistoilla kiinni. Tämä meni ystävänpäivälahjaksi ystävälle :)
Olen pelännyt vetoketjujen ompelemista, olen ommellut ehkä yhden tai kaksi vetoketjua, joskus ala-asteella viimeksi. Se ei ollutkaan niin vaikeaa kuin kuvittelin. Piti vain olla tarkkana, että vetoketju tulee sopivalle kireydelle, sillä virkattu pinta joustaa, ja vetoketju taas on jäykkää. Toivotaan, että vetoketju pysyy tukevasti paikoillaan.

Kaaospallo ja pajukranssit


Kaaospallo tehdään kolmesta sisäkkäisestä kranssista. Kranssit kiinnitetään toisiinsa langoilla pallon muotoon. Langat poistetaan, kun kranssi alkaa pysyä koossa. Kranssien lomitse pujotellaan pajuja sinne tänne. Tämä pallo on suurinpiirtein jalkapallon kokoinen.
Kranssinpohjia tarvitaan aina! Suurimmassa (keskeneräisessä) kranssissa sain idean kokeilla jotain kahvamaista, tai oikeastaan tällä tekniikalla saisi kauniit kahvat omatekoiseen kassiin. Keskimmäinen kranssi pysyy tukevana japanilaisten silmien avulla.
Kranssien kieputtelu ei ollut minusta niin helppoa kuin miltä näkemäni kauniit yksinkertaiset kranssit näyttävät. Tasaisen ja kauniin lopputuloksen saaminen edellyttää kokemusta ja taitoa "kuunnella" pajua, joka on melko oikukaskin materiaali. Ja ihanan tuntuinen kädessä!

Lampunvarjostin pajusta


Tästä taisi tulla lampunvarjostin. Pitäisi löytää jostain kiva sopiva lampunjalka. Melkoisesti paju kyllä kutistuu kuivuessaan! Nyt pitäisi olla muutama paju varastossa, jotta voisi punoa muutaman tiivistävän kerroksen lisää.

3.2.07

Pajukurssilla


Tässä on keskeneräinen kranssikori. Pohjana on kranssi, jonka päällä on kaksi loimea. Tällaista punontaa sanotaan palttinaksi. Pitkät kudontapajut on taivutettu kädensijaksi, ja latvat on vielä leikkaamatta. Narun tarkoitus on pitää haluttu muoto kasassa. Jätesäkin päällä näkyy vähän mustaan pyyhkeeseen käärittyjä pajuja. Pajut eivät saa kuivua, muuten ne katkeavat helposti.


Pajujen väriskaala on mahtava, tumman liilasta tai mustasta vaaleanvihreään ja keltaiseen. Olisinpa keksinyt järjestellä pajut värisävyittäin kuin langat! Tässä korissa on harjoiteltu ristipunontaa. Loimipajut on työnnetty styroksilevyn läpi. Näin pysyvät oikeassa asennossa ja työtä on helppoa käännellä sylissä.


Korimainen muoto alkaa hahmottua. Korista tuli mielestäni kauniin soikea. Lisäksi yritin vähän leventää sitä ylöspäin. Enempää koria ei voi leventää lisäämättä ylimääräisiä loimipajuja. Taidan päätellä työn huomenna ja opetella jotain uutta, kuten kaaospallon tekoa.
Pajun punonta ja vääntely on todella hauskaa. Siinä on todellista käsillä tekemisen iloa, ja työt valmistuvat melko nopeasti.

2.2.07

Kirjoja









Löysin kirjastosta muutaman kivan kirjan. Tässä Huovutus ja huopatyöt - nimisessä teoksessa on selkeät ohjeet ja kuvat. Olen kerran kokeillut huovutusta mäntysuovalla. Muuten en ole huovutukseen perehtynyt, mutta se voisi hyvinkin olla seuraava tekotapa, jota kokeilen.




Kaislakranssista heinähelmeen - kirjassa on runsaasti ohjeita eri luonnonmateriaaleista. Esimerkiksi ruohonleikkuujätteestä saa tehtyä massaa, jota voi muotoilla monin tavoin. Kirjassa on myös monenlaisia pajutyöohjeita. Tämän kirjan saattaisin jopa ostaa itsellenikin.
Kirjan lopussa oli mainokset tällaisista kiinnostavista kirjoista. Nälkä kasvaa syödessä...

Vapaavirkkausta


Virkkasin pyörylöitä kahdella langalla. Olen jo kauan haaveillut lapasten virkkaamisesta. Aloitin virkkaamaan niitä uusista ostamistani langoista, ihanista Vihreä Vyyhdin laatulangoista. Tämä on varmaankin saituuden huippu: en raaskinut virkata langoilla, sillä en ollut tyytyväinen aikaansaannokseeni. Purin kaiken ja laitoin langan takaisin hyllyyn odottelemaan parempia aikoja. Otin esille turvalliset harjoituslangat, jotka ostin Anttilan tarjouskorista. (Kuvan pyörylät siis ovat niistä halpislangoista.)




Onkohan kukaan kokenut samoin, että langat ovat kauneimillaan vyyhdeissä tai kerissä, vasta odottelemassa kohtaloaan päätyä jonkun onnettoman räpeltäjän käsittelyyn. (Myönnän että silmukatkin ovat kyllä kauniita, mutta jotenkin kerät kiehtovat kaikkein eniten...) Ymmärrän täysin ihmisiä, joilla on lankavarasto. Jos minulla olisi paljon hienoja lankoja, säilyttäisin niitä kauniissa laatikoissa ja kävisin välillä hypistelemässä ja nuuhkimassa niitä. Sitten laittaisin langat huolellisesti takaisin paikoilleen ja laatikot kaappiin. Unelmoin olevani lankakauppias. Saisin järjestellä keriä väreittäin päivät pitkät ja keskustella asiakkaitteni kanssa materiaaleista ja värisävyistä...




Tätä mainiota ebenpuusta tehtyä koukkua sentään raaskin käyttää. Se on ihana kädessä ja ennen kaikkea tuoksuu taivaalliselle, ihan pianolle. Nämä koukut tehdään kuulemma pianotehtaan jämäkappaleista. Pianotehtailta tulee kaikenlaista hassua, minulla oli kerran silmälasit, joiden sangat oli tehty pianon kielistä.