7.1.08

Suolataikinaa karkkiväreissä

Tänään kokeilin värjätä suolataikinaa karamelliväreillä. Väreinä käytin apteekista saatavia Robertsin sinistä ja punaista.

Muutamia huomioita jauhemaisien karamellivärien käytöstä:
  • Muovihanskoja kannattaa käyttää, jos ei halua, että sormet värjääntyy, muovailuvaiheessa väri ei enää tartu käsiin, eli silloin ei enää tarvitse hanskoja
  • Väripurkit kannattaa avata esim. tiskialtaassa, tai jossain, jossa ei haittaa, että väriä pölähtää purkista, sillä korkki on aika tiukka, ja itse ainakin onnistuin aina korkin avattuani saamaan kamalan väripölähdyksen aikaiseksi
  • Väri kannattaa sekoittaa ensin veteen
  • Värejä voi sekoittaa keskenään, esim. ylläolevassa kuvassa liila taikina
  • Jos lisää jauheen suoraan taikinaan, tasaisen värin saamiseksi täytyy vaivata taikinaa melko kauan. Vaivaaminen tosin tekee taikinasta mukavan pehmeää.
  • Taikinan värisävy vaalenee uunissa, toisaalta paistaminen voi myös muuttaa värisävyä toiseksi
Taikinaa kannattaa säilyttää kokoajan muovipussissa tai -rasiassa, sillä taikinan pinta kuivuu hyvin nopeasti, ja silloin muovailu on hankalaa. Vesikuppia kannattaa pitää pöydällä, johon voi kastella sormenpäitä tai veistä, jolloin taikinan pintaa saa helposti tasoitettua. Heti kun taikinan pinta alkaa halkeilla, kannattaa sitä kastella. Tavallinen voiveitsi on hyvä apuväline muotoiluun. Kaikenlaiset tikut yms. ovat myös käteviä.


Tasaista pötkylää saa aikaan kun vähän harjoittelee ja muistaa kastella sormia tarpeen mukaan.

Kirjaimet on tehty pötkylöistä muotoilemalla ja sitten vähän litistelty ja taas vähän muotoiltu jne. Suolataikina-askartelu voi olla myös hauskaa lasten kanssa yhdessäoloa. Tällaista muovailuhupia voin suositella kaikenikäisille (viittaan Tiitsan kommenttiin).

Nämä työt paistettiin n. 100 asteessa. Aikaa meni kolmisen tuntia. Paistaminen muuttaa väriä aikalailla. Paiston jälkeen töitä voi hioa esim. hiekkapaperilla. Työt voi maalata esim. vesiväreillä, askartelu- tai akryyliväreillä ja lakata askartelulakalla, joko nestemäisellä tai sprayllä. Nämä kirjaimet odottavat siis vielä viimeistelyään, ainakin hiomista ja lakkaamista.
Kirjain-idea syntyi ihastellessani tildailublogeja. Mieleen tuli lastenhuoneen aakkostaulu, jossa on pastellisävyisiä kirjaimia. Tein kokeeksi nämä muutamat kirjaimet ja mietin jatkoa. Ehkä nämä voisi liimata maalatulle laudanpätkälle tms.
Kiitos Nukke kivoista kommenteista! Oli oikein mieluisaa löytää niitä aikaisemmista kirjoituksista!! Ja tietysti kiitos muillekin jotka tänne Suolataikinaan kommentoitte. Se on tämän kirjoittelun ja höpinöitten suola!
Edit: lisätty huomioita ja korjattu yhtä sun toista Edit II: sitä samaa

2 kommenttia:

Inka kirjoitti...

Voi kun näyttää ja kuulostaa hauskalta! Pitääkin joskus (hmm, koskakohan saisi oikeasti aikaiseksi!) puuhailla tätä tytön kanssa :)

Suolaaja kirjoitti...

Muovailu on kivaa sadepäivän tekemistä. Eli nyt vaan kone kiinni ja mars taikinantekoon:)