3.2.08

Sydänlapaset - Heart mittens

Sydänlapaset - Heart mittens
virkattu ja huovutettu/crocheted and felted
lanka/yarn: Pirtin kehräämön hahtuva/unspun
koukku/ hook 10mm
malli oma/own pattern
Kokeilin virkata lapasia. Olen kerran aikaisemminkin kokeillut mutta olen purkanut ne jo. Oli myös pakko kokeilla Pirtin kehräämön hahtuvalankaa. Jos lapaset valmistuu keskiyöllä eikä pesukonetta voi käyttää kerrostalossa siihen aikaan, on pakko huovuttaa käsin. No meteliä siitäkin syntyi mutta vähemmän. Kaivoin nestemäistä mäntysuopaa siivouskomerosta ja lorauttelin sitä lapasten päälle sinne tänne. Hieroin niin että vaahtosi oikein kunnolla ja sitten annoin kylmää ja lämmintä vettä vuorotellen ja hankasin vielä käsillä varmuuden vuoksi. Lapaset kutistuivatkin oikein kinttanoiksi, tuli ainakin lämpimät.
Ainoa ongelma on, että rakkaat lapseni eivät suostu käyttämään moisia kutittavia lapasia. (Ainoastaan pehmeät toppahanskat kelpaavat.) Suostuukohan muiden lapset? Ainakin silloin kun minä olin pieni, kaikki käyttivät villalapasia ja kylminä pakkasina kaksia päällekkäin. No olivathan ne aina märät ja täynnä jäätyneitä kokkareita joita oli kivaa imeksiä koulumatkalla. Muistan elävästi märän lapasen tuoksun...

Tämä hahtuva "tuoksui voimakkaasti jollekin eläimelle". En välittäisi oikeastaan haistella olohuoneessani jatkuvasti jotain eläintä, vaikka eläimistä kyllä tykkäänkin. Tuoksu huipentui kun kastelin hanskat huovuttamista varten. Reilu annos mäntysuopaa ei vielä riittänyt poistamaan haittaa, vaan tarvittiin Palmolive Oliivi- käsisaippuaa muutama pumppaus ja vaahdotus kauttaaltaan. Sen jälkeen lapaset olivat täysin raikkaat. Kuivatus kesti kaksi päivää, kun en uskaltanut laittaa näitä patterille, jos vaikka villa jotenkin menisi pilalle.
Loppusilaukseksi kokeilin ensin kirjoa jotain kuvioita. En oikein ollut tyytyväinen, joten leikkelin kaikki langat saksilla pieneksi silpuksi olohuoneen lattialle. Langanpätkiä jäi vielä kiinni lapaseen, jolloin tulos oli hapsuryijymäinen. Onkohan kukaan kirjonut hapsuryijylapasia? Voisivat olla hienot.
Kun olin saanut kaikki langanpätkät nypittyä lapasten pinnalta, kokeilin vielä kirjoa mohairilla, mutta en kertakaikkiaan saanut pistoja suoraan tai sinne minne halusin. Leikkelin mohairitkin, kaikkea en saanut kuitenkaan pois. Viimeinen keino (ja paras) oli neulahuovuttaa sydämet päälle. Laitoin lapasen sisään rullalle lehden, jotten vahingossa olisi huovuttanut lapasia umpeen. Lopputuloksena ihan kivat tumput.


Ennen huovutusta. Before felting.

Ei kommentteja: